Biały chleb na zakwasie
- 1000 g mąki pszennej
- 300 g zakwasu żytniego
- 600 g wody
- 16 g świeżych drożdży
- 2 łyżki soli
- dodatki wedle uznania, np.: słonecznik, pestki z dyni
Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę letniego mleka (np. 1/4 szklanki mleka z odrobiną gorącej wody), łyżeczka cukru, dwie łyżki mąki.
Jak ruszy, wlać do dużej miski, z mąką, zakwasem, wodą i dwiema łyżeczkami soli. Wyrabiać przez 20 minut w razie potrzeby podsypując mąką.
Przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godz. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Jeśli ziarna mają być na wierzchu, posmarować wierzch mlekiem i posypać ziarnami. Delikatnie docisnąć ręką.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec przez 45 min. Wyjąć kładę na na kratkę do ostygnięcia.
Mój ulubiony chleb – można mieszać mąkę pszenną z żytnią lub inną.