Sernik z pianą Weroniki

sernik z piana2

sernik z piana

Bardzo kremowy sernik z pianą z przepisu od Weroniki

Na ciasto przygotuj:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 żółtek (białka zostają do piany)
  • 3 łyżki cukru

Na pianę:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania

Na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu (tłusty) o smaku waniliowym
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Wyrobić ciasto, a następnie rozwałkować i rozłożyć na płasko w wyłożonej papierem do pieczenia blasze, podpiec ok.15 min.

Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami, budyniem i olejem. Na koniec dodać mleko. Wylać masę serową na podpieczone ciasto. Piec 40 min. w temp. 180 st. C.

W tym czasie ubić pianę z pozostałych białek, pod koniec dodać 1/2 szklanki cukru.

Po 40 min. wyjąć ciasto, rozprowadzić pianę* i piec jeszcze 10 min.

*) można posypać wiórkami kokosowymi.