Ciasteczka z czekoladą

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 140 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 150 g  miękkiego masła
  • jajko
  • 240 g  mąki*
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

DODATKI:

  • posiekane orzechy włoskie
  • ziarno słonecznika
  • 50 g posiekanej czekolady mlecznej

Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, na końcu dodać orzechy, ziarno słonecznika itd.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Pieczenie góra-dół.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.


Najlepiej, moim zdaniem, formować kulki o śr. ok. 3 cm, one się rozleją na boki podczas pieczenia, więc trzeba zachować odstępy.


Piec ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyjąć na kratkę do odparowania.i dzieciom nie bardzo smakują.

*) można pomieszać: 200 g pszennej i 40 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej