Falafele po polsku


SKŁADNIKI:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- ok. 500 ml oleju do smażenia
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- po 1/3 łyżeczki:
mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.
Ciecierzycę namoczyłam przez noc.
Odcedzoną, ugotowaną ciecierzycę i cebulę zmieliłam w maszynce do mięsa. Za drugim razem zmiksowałam w misce z funkcją rozdrabniania. Jeśli w malakserze – trzeba miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić.
Dodałam resztę składników i dobrze wymieszałam.
Uformowałam niezbyt duże kulki i smażyłam na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.