Falafele po polsku

falalfele2
falafele dania obiadowe m

SKŁADNIKI:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • ok. 500 ml oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • po 1/3 łyżeczki:
    mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.

Ciecierzycę namoczyłam przez noc.

Odcedzoną, ugotowaną ciecierzycę i cebulę zmieliłam w maszynce do mięsa. Za drugim razem zmiksowałam w misce z funkcją rozdrabniania. Jeśli w malakserze – trzeba miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić.

Dodałam resztę składników i dobrze wymieszałam.

Uformowałam niezbyt duże kulki i smażyłam na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.