Sałatka z kurczakiem*

zielone pomidory

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • oliwa
  • papryka mielona
  • mielony kminek
  • suszone oregano
  • sól i czarny pieprz
  • 2-3 liście (np.) sałaty rzymskiej
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 średniego ogórka wężowego
  • 1/2 średniej cebuli
  • gałązka zielonej pietruszki

sos:

  • 1/2/ łyżki sosu Tahini
  • 1/2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i czarny pieprz – szczypta

Wymieszać razem przyprawy i oliwę, natrzeć filet z kurczaka.

Ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnik, piec w 180 st. C. przez 20-25 min.

Pokroić. Ułożyć na talerzu: na wierzchu pokrojonego w plastry upieczonego fileta. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Wymieszać razem składniki na sos i polać sałatkę.

SOS TAHINI:

  • 1 szklanka sezamu
  • 2 – 4 łyżki oliwy extra vergine

Sezam uprażyć na złoto na patelni. Zmiksować, np. ręcznym blenderem, ok. 10 min. dodając oliwę (będzie łatwiej zmiksować i pasta będziesz bardziej płynna).
W zakręconym słoiczku można trzymać około miesiąca w lodówce.