Lody

lody
a lody w takim ogrodzie!…
  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (2 łyżki)
  • szczypta soli
  • na lody czekoladowe dodatkowo:
    • 2 łyżki kakao + 2 łyżki cukru
  • na lody owocowe dodatkowo:
    • twoje ulubione albo akurat dostępne owoce

Ubić:

1. białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru.

2. żółtka z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym

3. krótko śmietankę z 1 łyżką cukru, ma lekko zgęstnieć


Delikatnie połączyć żółtka z białkami, potem wmieszać delikatnie śmietankę.
Przelać do plastikowych pojemników i wstawić do zamrażalnika. Na drugi dzień są super, nie próbowałam wcześniej.

Przed nakładaniem do miseczek, warto chwilę wcześniej wyjąć, bo są dość mocno zmrożone, chociaż nie bardzo zimne. Łyżka do lodów bardzo ułatwia sprawę – musi być masywna i ostra.


Inspiracją dla tego przepisu była dla mnie książka Julity Bator ” Zamień chemię na jedzenie,  Nowe przepisy”, którą szczerze wszystkim polecam!