Zakwas

Na zrobienie zakwasu potrzeba 4 dni.

Najlepiej rozpocząć albo rano albo wieczorem. Dlaczego?
Bo co 12 godzin trzeba zamieszać. Więc jak zaczniesz rano, to wieczorem zamieszasz, a następnego dnia znowu rano dokarmisz. A jeśli zaczniesz w południe to, będziesz musiał w środku nocy (przynajmniej dla mnie) wstawać i mieszać.

  • mąka żytnia razowa,
  • woda przegotowana o temperaturze pokojowej.

1 dzień
Do litrowego słoika wlej:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
12 godzin później…
(bez przesady, jak nie trafisz idealnie to też się nic nie stanie, ale … )
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.


2 dzień
(czyli 12 godzin po ostatnim mieszaniu) należy zakwas dokarmić:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.


12 godzin później…

Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.

3 dzień
(czyli 12 godzin po ostatnim mieszaniu)

Dokarmiamy:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.

12 godzin później…

Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.

4 dzień
(czyli 12 godzin po ostatnim mieszaniu)

Dokarmiamy:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.

Po 4 dniach zakwas jest gotowy.

Im dłużej stoi, tym jest mocniejszy. Jeśli stoi w lodówce – zakręcony dobrze, to co 7 dni należy go dokarmiać (100 ml wody i 100 g mąki żytniej razowej)

Ja przed użyciem do chleba/ bułek wyjmuję dzień wcześniej i dokarmiam. Inaczej „nie ruszy” i nici z chleba.