Zakwas
Na zrobienie zakwasu potrzeba 4 dni.
Najlepiej rozpocząć albo rano albo wieczorem. Dlaczego?
Bo co 12 godzin trzeba zamieszać. Więc jak zaczniesz rano, to wieczorem zamieszasz, a następnego dnia znowu rano dokarmisz. A jeśli zaczniesz w południe to, będziesz musiał w środku nocy (przynajmniej dla mnie) wstawać i mieszać.
- mąka żytnia razowa,
- woda przegotowana o temperaturze pokojowej.
1 dzień
Do litrowego słoika wlej:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
12 godzin później…
(bez przesady, jak nie trafisz idealnie to też się nic nie stanie, ale … )
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
2 dzień
(czyli 12 godzin po ostatnim mieszaniu) należy zakwas dokarmić:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
12 godzin później…
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
3 dzień
(czyli 12 godzin po ostatnim mieszaniu)
Dokarmiamy:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
12 godzin później…
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
4 dzień
(czyli 12 godzin po ostatnim mieszaniu)
Dokarmiamy:
100 ml wody
dodaj 100 g mąki (4 kopiate łyżki)
Zamieszaj. Nałóż wieczko, nie dokręcaj i odstaw w miejsce bez przeciągów.
Po 4 dniach zakwas jest gotowy.
Im dłużej stoi, tym jest mocniejszy. Jeśli stoi w lodówce – zakręcony dobrze, to co 7 dni należy go dokarmiać (100 ml wody i 100 g mąki żytniej razowej)
Ja przed użyciem do chleba/ bułek wyjmuję dzień wcześniej i dokarmiam. Inaczej „nie ruszy” i nici z chleba.