Sernik kremowy

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
MASA SEROWA:
- 125 g masła (miękkiego)
- 220 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 białko
- 50 g mąki
- 1 budyń śmietankowy/waniliowy
- 1 kg twarogu
- być może kilka łyżek mleka
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przyda się mały wałeczek do dokładnego rozwałkowania ciasta w formie.
CIASTO:
Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min.
MASA SEROWA:
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno podczas dalszego ucierania: sól, jajka, białko, mąkę i budyń. Na koniec dodać ser. Jak masa zbyt gęsta, można dodać mleko.
Blachę (formę)* wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, wyłożyć ciastem – cienko z wysokim brzegiem. Wylać masę serową, zostawić lekką górkę na środku. Posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Do nagrzanego piekarnika (180 st. C) wstawić na środkową półkę i pieczenie góra-dół ok. 1 godziny.
Jeśli zacznie się przypalać od góry masa, można zmienić na pieczenie tylko dolne (piekarniki elektryczne).
Masa wyrośnie, popęka, ale po wyjęciu i ostudzeniu (w formie), ser opadnie i ładnie się zejdzie. 😉
*) mam formę 37 x 27 x 5 cm