Sernik z kratką

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 125 g margaryny lub masła
- 8 g cukru waniliowego
- 1 jajo
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu (półtłusty)*
- 7 jajek + jedno żółtko
- 100 g miękkiego masła
- 120 g cukru (70 g do masła + 50 g do białek)
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Wyjąć, 1/3 do lodówki, a resztę rozwałkować i na wysmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem (żeby równo rosło) i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 st. C – podpiec przez 15 min.
Twaróg jeśli nie z wiaderka, lub niemielony – zmielić.
Masło, 70 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem.
Dodać żółtka i ser – można po trochu, można razem.
Białka** ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami***.
Na podpieczony spód wylać masę. Pozostałe ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i wycinać paski. Paski ułożyć np w kratkę na wierzchu masy serowej.
Wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piec 1 godz.
*) kupuję w wiaderku, nie polecam „tłustego na sernika”, bo wychodzi coś okropnego.
**) pamiętając, żeby białek było o jedno mniej niż żółtek w masie, wtedy masa serowa nie opadnie.
***) rodzynki opłukać, potem obtoczyć w mące ziemniaczanej – wtedy nie opadną w masie serowej.