Tarta jabłkowa Ślimaka


NA CIASTO:
- 5 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 1/3 – 0,5 masła (ja daję margarynę Kasię)
NA JABŁKA:
- 10-15 jabłek
- woda
- cynamon
- rodzynki – jeśli ktoś lubi
NA BEZĘ:
- 4 białka
- kilka kropli soku z cytryny
- 11 łyżek cukru
- płatki z migdałów do posypania
Jabłka:
Umyć. Obrać. Pokroić bądź poszatkować drobno. Smażyć z niewielką ilością wody. Pod koniec dodać 1,5 łyżeczki cynamonu i rodzynki.
Białka:
ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku z cytryny, na końcu dodać cukier i jeszcze dobrze ubić.
Składniki na ciasto wymieszać.
Wyłożyć do formy (moja jest aluminiowa i ma średnicę 28 cm).
Podpiec w nagrzanym piekarniku 180 st. C – w mojej ceramicznej ok. 15 minut góra-dół.
Na podpieczony spód wylewam masę jabłeczną.
A na to białka. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.
Piec w sumie ok. 45 minut. Na początku dałam 180 st. C, po 20 zmniejszyłam do 170 i zmieniłam na termoobieg z pieczeniem dół.
Najlepiej sprawdzać.
To moja pierwsza tarta, więc w trakcie wykroiłam kawałek i patrzyłam czy już. 😉