Spaghetti na ostro
Spaghetti aglio, olio, peperoncino, czyli z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką (peperoni)
- 400 g makaronu
- szklanka oliwy (250 ml)
- sól
- 1 papryczka pepperoni
- 2-4 ząbki czosnku
- żółty ser (można bez)
- dodatkowo ulubione przyprawy: sól ziołowa, pietruszka, bazylia, imbir, itp.
Makaron ugotować al dente.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek pokrojony w plasterki, oraz oczyszczoną z ziaren i pokrojoną papryczkę.
Po 10 minutach na małym ogniu, wyjąć zrumieniony czosnek (jeśli ktoś ma kłopoty np. ze zgagą, trawieniem) i dodać odcedzony makaron.
Dobrze razem wymieszać, zostawić na chwilkę na malutkim ogniu. I można podawać. Na talerzu posypać tartym serem.