Tort czekoladowy Marysi

tort marysi

Z ciasta czekoladowego XL Delecta z belgijską czekoladą

  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 200 g masła
  • wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec w temp. 170-180 st. C. ok. 40-45 min.

lub wykorzystać przepis na ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( w sumie 200 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Można również wykorzystać ciasto czekoladowe XL Delecta z belgijską czekoladą, 25×35 cm, o składzie: cukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, mąka pszenna tortowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5%; mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, maltodekstryna, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; czekolada 1% (cukier, miazga kakaowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu); emulgatory: e 472b, e 472a; sól, syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, aromat, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.

Masło i część czekolady rozpuszczam w wodnej kąpieli.
Jajka ubijam z cukrem. Dodaję rozpuszczone, przestudzone masło z czekoladą. Ubijam dobrą chwilę końcówką z dużą ilością drucików – lepiej się napowietrza ciasto. Następnie dodaję mąkę i jeszcze chwilę ubijam.

Na końcu wsypuję pokrojone dodatki, w tym resztę tabliczki czekolady i mieszam łyżką. Wlewam do formy – wyłożonej papierem do pieczenia, lub nie – jeśli nie ma takiej konieczności.
Wstawiam do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika – na 45 min. Po upływie tego czasu zmieniam pieczenie na chłodzenie piekarnika, w gazowych pewnie należy uchylić drzwiczki.

masa do tortu:

  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 2 -3 łyki cukru pudru
  • 2 czekolady deserowe/gorzkie
  • 30% śmietanka 500ml

Mleko zagotować i odstawić na bok. Wsypać do mleka połamaną czekoladę i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści.

Ubić śmietankę 30% (przed ubiciem włożyć ją na 20 min. do zamrażalnika).

Do ostudzonej czekolady dodawać po 2 łyżki ubitej śmietanki. Wsypać przesiany cukier puder (wg smaku). Masę włożyć do lodówki.

Można przekładać tą masą ciasto czekoladowe/jogurtowe za kilka godzin, albo na następny dzień.