Gotuję, żeby fotografować
Fotografuję, żeby jeść
wybieraj mądrze
Jak świadomie kupować
jedzenie
W dzisiejszych czasach, kiedy supermarketowe półki uginają się pod ciężarem produktów, które obiecują nam zdrowie, szczęście i wieczną młodość, świadome zakupy żywności mogą wydawać się równie skomplikowane jak rozwiązanie zagadki sfinksa.
Ale nie bój się! Oto kilka wskazówek, jak nie dać się zwariować i kupować jedzenie z głową (i trochę z sercem).
1. Czytaj etykiety jak detektyw
– Etykiety są jak tajemnicze mapy skarbów, które mogą prowadzić do zdrowia lub… do pułapki pełnej konserwantów. Zawsze sprawdzaj, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą „E-300”. Jeśli brzmi jak nazwa robota z „Gwiezdnych Wojen”, prawdopodobnie nie chcesz tego w swoim żołądku. ;P
2. Unikaj produktów, które mają więcej składników niż masz palców
– Jeśli lista składników jest dłuższa niż kolejka do kasy w piątkowe popołudnie, to prawdopodobnie nie jest to najlepszy wybór dla twojego ciała.
3. Zostań mistrzem listy zakupów
– Lista zakupów to twoja tarcza w walce z impulsywnymi zakupami. Jeśli nie ma na liście, to nie ląduje w koszyku. Proste, prawda? No może poza tą jedną czekoladką… dla nerwów.

4. Nie idź na zakupy głodny
– To podstawowa zasada. Głodny kupujący to jak Gremlin po północy – wszystko zamienia się w chaos i nagle znajdziesz w swoim koszyku dziwne rzeczy, takie jak słoik ogórków w czekoladzie.
5. Pamiętaj, że świeże jest fajne
– Świeże owoce i warzywa nie tylko poprawiają nastrój swoim wyglądem, ale i działają cuda dla naszego zdrowia. Plus, możesz poczuć się jak bohater, ratując te biedne marchewki przed zapomnieniem w sklepowym koszu.
Pamiętaj, że każdy zakup to głos oddany na rodzaj żywności, który chcesz widzieć w przyszłości na sklepowych półkach.
Świadome decyzje mogą wpłynąć na poprawę jakości dostępnych produktów i przyczynić się do zdrowszego stylu życia.
o stronie
to jest mój notatnik z przepisami
Gotuję dla męża, rodziny i przyjaciół. Bloga prowadzę, żeby mieć zawsze pod ręką ulubione przepisy.
Oraz na wypadek SMS-a:
– Ciociu, a dasz mi przepis na te twoje gofry?
Większość potraw przetestowałam, a pozostałe czekają na dogodną okazję.
nie ma to jak
prawdziwy miód z leśnej pasieki
Od dawna zastanawialiśmy się jak wygląda ul w środku…
Aż tu trafiła się okazja, żeby nie tylko zajrzeć do ula, ale jeszcze nakręcić film z pszczołami w roli głównej! A wszystko zaczęło się od jednego, pysznego słoiczka miodu gryczanego…
znajdź
swój ulubiony chleb
o chlebie
Pieczywo, to nie tylko chleb i bułki, ale cała filozofia życia!
W Polsce, gdzie pieczywo jest niemalże świętością, każdy bochenek ma swoją historię.
Od chrupiących bagietek, przez miękkie bułeczki, aż po tradycyjny chleb na zakwasie, który jest jak dobry znajomy – zawsze można na niego liczyć.
Nie zapominajmy o tych wszystkich dodatkach, które sprawiają, że pieczywo w Polsce jest tak wyjątkowe: słonecznik, sezam, mak, a nawet suszone śliwki!
To prawdziwy festiwal smaków, który sprawia, że nawet najprostsza kanapka staje się dziełem sztuki.

na Słodko
Jeśli kiedykolwiek poczujesz, że życie jest trochę zbyt gorzkie, pamiętaj o ciastach i ciasteczkach z kremem. One zawsze dodadzą słodyczy, nawet w najbardziej pospolity dzień. Smacznego!

Pieczywo
Domowy chleb to nie tylko jedzenie, to dzieło sztuki. Każdy bochenek to jak obraz Moneta, tylko że możesz go zjeść. I wierzcie mi, smakuje lepiej niż wygląda.

z mięsem
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, jak to jest, że nasze babcie potrafią przyrządzić mięso na sto różnych sposobów, a każdy smakuje jak kulinarny majstersztyk?
To proste! Mają tajną broń – przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie!
Czy jesteście gotowi na wyzwanie?
w kuchni, jak w życiu, najważniejsza jest zabawa i odkrywanie nowych, zaskakujących połączeń
Foodpairing to jak randka w ciemno dla Twoich kubków smakowych.
Może się skończyć małżeństwem z kawiorem i białą czekoladą, albo katastrofą w postaci ogórka z gorzką czekoladą.
Ale hej, kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana z truskawkami… chociaż poczekajcie, to akurat brzmi całkiem nieźle!
Cynamon i anyż to jak Bonnie i Clyde w świecie przypraw – niebezpiecznie dobrze smakują razem!
Tak, moi drodzy, te dwie przyprawy to prawdziwi kuchenni rewolucjoniści, którzy potrafią zamienić każde danie w eksplozję smaku – i to nie tylko podczas Bożego Narodzenia!
Szczypiorek
to prawdziwy twardziel.
Galareta warzywna, czyli jak zamienić ogród w dzieło sztuki!
To taki kulinarny żart, który mówi: „Hej, patrzcie, warzywa też mogą być fajne!” A przygotowanie? Proste jak budowa cepa! Wystarczy wywar warzywny, trochę żelatyny (lub agar-agar dla wegetarian) i oczywiście – warzywa.
cynamon
i anyż…
Jest mrozoodporny i może rosnąć zarówno na słońcu, jak i w półcieniu.
Otóż, szczypiorek jest bogaty w witaminy i minerały, co czyni go nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do diety. I co więcej, jego kwiaty są atrakcyjne dla pszczół, co oznacza, że uprawiając szczypiorek, wspieracie lokalną populację tych pożytecznych owadów.
MARChEWKA
i pietruszka…