Kluski z makiem Kazi

kluski z makiem
Kluski z makiem Cioci Kazi

  • 250 g makaron krajanka jajeczny
  • 250 g maku
  • 2 łyżki masła
  • 2 -3 łyżki miodu
  • mleko z wodą
  • olejek migdałowy /lub waniliowy/ – 2 krople
  • orzechy, migdały, rodzynki /niekoniecznie/
  • 2- 3 łyżki śmietanki słodkiej, może być 18%

Mak wypłukać, namoczyć w gorącym mleku z wodą (tyle, żeby zakryło mak).

Gotować ok. 20 minut mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawić na kilka godzin.

Zmielić dwukrotnie maszynką do mięsa.

Dodać masło, miód, olejek (zapach). Sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały, orzechy, rodzynki. Przesmażyć.

Tuż przed podaniem podgrzać, dodać śmietankę i wymieszać.

Ostatnio robiłam wcześniej, przed Wigilią, więc zamroziłam po połączeniu klusek z makiem i przesmażeniu. Przed jedzeniem przesmażę, a na koniec dodam śmietankę.