Chili con carne
czas: 2 godz. ilość: 4 porcje
- mielone mięso wołowe – 400 g
- wędzony boczek w plastrach – 100 g
- czosnek – 3 ząbki
- cebula – 2 szt.
- kmin rzymski – 1 łyżki
- przyprawa chili – 1 łyżeczka
- papryczka chili – 1 szt.
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżki
- krojone pomidory pelati – 400 g
- olej roślinny – 6 łyżek
- świeża kolendra – 1 garść
- czerwona fasola z puszki – 400 g
- czerwona papryka – 2 szt
- sól – 1 szczypta
- skórka starta z 1 limonki
- śmietana 18%
Boczek pokrojony w paski podsmażamy na oleju.
Dodajemy: cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki (z nasionami – będzie ostrzejsze).
Podsmażone przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone, aż zmieni kolor i nie będzie już surowe.
Dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość, aż aromaty się połączą.
Dodajemy pomidory z odrobiną wody oraz skórkę startą z limonki i gotujemy odkryte na wolnym ogniu około godziny.
Gdy sos zredukuje się i zgęstnieje, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę. Gotujemy chwilę. Pod koniec gotowania przyprawiamy chili solą.
Pokrojone w trójkąty tortille podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C, aż staną się rumiane i chrupkie.
Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza. Podajemy z podpieczonymi tortillami, limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Przepis inspirowany kuchnią Lidla wg Karola Okrasy.
moja wersja:
- 1/2 kg schabu w/bk – zmielonego
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- olej do smażenia mięsa
- sól, chili mielone – nasiona,
- pomidory w butelce – 1/2 but.
- puszka czerwonej fasoli
Podsmażam drobno posiekaną z pestkami papryczkę i wyciśnięty przez praskę czosnek na oliwie. Wylewam do miseczki. Na tej samej patelni: zmielone mięso przesmażam na oleju ok. 10 min. (na 8 na białej patelni).
Dodaję pomidory i chili – nasiona. Duszę ok. 55 min. Dodaję odcedzoną fasolę i sól. Duszę jeszcze chwilę.