Gołąbki Ewy*

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 kg kapusty surowej drobno posiekanej – posolić, odstawić, można podgotować al dente.
  • 4 cebule – podsmażyć
  • 1/2 szklanki suchej kaszy mannej
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • 4 jajka
  • przyprawa do gołąbków

ponadto:

  • bułka tarta
  • obgotowane liście kapusty

Odciśniętą kapustę wymieszać z pozostałymi składnikami. Obtaczać w bułce tartej i układać np. w formie wyłożonej papierem do pieczenia, na liściach kapusty.

Zalać 1 i 1/2 l wody z rosołkami grzybowymi i przykryć liśćmi kapusty.

Piec ok godziny w 180 stopniach C.

*) Jeszcze nie robiłam