Gołąbki Ewy*
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 kg kapusty surowej drobno posiekanej – posolić, odstawić, można podgotować al dente.
- 4 cebule – podsmażyć
- 1/2 szklanki suchej kaszy mannej
- 1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej
- 4 jajka
- przyprawa do gołąbków
ponadto:
- bułka tarta
- obgotowane liście kapusty
Odciśniętą kapustę wymieszać z pozostałymi składnikami. Obtaczać w bułce tartej i układać np. w formie wyłożonej papierem do pieczenia, na liściach kapusty.
Zalać 1 i 1/2 l wody z rosołkami grzybowymi i przykryć liśćmi kapusty.
Piec ok godziny w 180 stopniach C.
*) Jeszcze nie robiłam