Chleb z ziarnami

- 1000 g mąki – może być mieszana
- 8 łyżek płatków owsianych
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1 litr ciepłej wody
- 4 łyżeczki soli
- duża garść siemienia lnianego
- duża garść ziaren słonecznika
- duża garść pestek dyni
Wyjdą dwa podłużne chleby.
Do mąki dodać płatki, drożdże, cukier, wodę.Odstawić na 30 min.
Dodać sól i wyrobić robotem. Dodać siemię lniane, ziarna i pestki. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch wygładzić dłonią namoczoną w zimnej wodzie. Posypać np. ziarnami słonecznika. Naciąć nożem w kratkę.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C, gdy się rozgrzeje, piec przez 1 godzinę.
Przepis podejrzałam u p. Ewy Wachowicz