Chleb z ziarnami

chleb z ziarnami
  • 1000 g mąki – może być mieszana
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 litr ciepłej wody
  • 4 łyżeczki soli
  • duża garść siemienia lnianego
  • duża garść ziaren słonecznika
  • duża garść pestek dyni

Wyjdą dwa podłużne chleby.

Do mąki dodać płatki, drożdże, cukier, wodę.Odstawić na 30 min.

Dodać sól i wyrobić robotem. Dodać siemię lniane, ziarna i pestki. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch wygładzić dłonią namoczoną w zimnej wodzie. Posypać np. ziarnami słonecznika. Naciąć nożem w kratkę.

Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C, gdy się rozgrzeje, piec przez 1 godzinę.

Przepis podejrzałam u p. Ewy Wachowicz