CIasteczka owsiane

grafika zastępcza
  • 1,5 szklanki płatków owsianych /górskich /orkiszowych – zmielonych
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jaja
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

ok. 20 szt.

Warto zrobić od razu podwójną porcję.

Do miski z sypkimi składnikami wbij jaja oraz dodaj roztopione i przestudzone masło.

Całość dobrze wymieszaj przy pomocy zwykłej łyżki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze /szybciej pieką się na papierze do pieczenie, dłużej na silikonowej macie do pieczenia/.

Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia. Im cieńsze, tym bardziej chrupiące ciasteczka.

Czas pieczenia: 20 minut w 180 st. C; jeśli cienkie – ok. 15 min.