Biały chleb na zakwasie

  • 1000 g mąki pszennej
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 600 g wody
  • 16 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki soli
  • dodatki wedle uznania, np.: słonecznik, pestki z dyni

Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę letniego mleka (np. 1/4 szklanki mleka z odrobiną gorącej wody), łyżeczka cukru, dwie łyżki mąki.

Jak ruszy, wlać do dużej miski, z mąką, zakwasem, wodą i dwiema łyżeczkami soli. Wyrabiać przez 20 minut w razie potrzeby podsypując mąką.

Przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godz. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godz.

Jeśli ziarna mają być na wierzchu, posmarować wierzch mlekiem i posypać ziarnami. Delikatnie docisnąć ręką.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec przez 45 min. Wyjąć kładę na na kratkę do ostygnięcia.

Mój ulubiony chleb – można mieszać mąkę pszenną z żytnią lub inną.