Polskie tradycje
kulinarne
na Święta Bożego Narodzenia
Wigilia Bożego Narodzenia to czas, kiedy polskie stoły uginają się pod ciężarem dwunastu potraw
Od barszczu czerwonego z uszkami, przez pierogi, aż po makowiec, każda potrawa ma swoją historię i znaczenie.
Po modlitwie i czytaniu Pisma Świętego następuje podzielenie się opłatkiem, który jest symbolem Eucharystii. Dla tych członków rodziny, którzy nie mogą być obecni przy stole pozostawiamy wolne miejsce przy stole wigilijnym – zwyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku i miał w naszej Ojczyźnie wymowę patriotyczną – dodatkowe nakrycie symbolicznie zarezerwowane było dla członka rodziny przebywającego na zesłaniu na Syberii.
Wieczerza wigilijna jest niewątpliwie echem starochrześcijańskiej tradycji wspólnego spożywania posiłku, zwanego z grecka agape, będącego symbolem braterstwa i miłości między ludźmi. Gdy w drugiej połowie IV w. Synod w Laodycei zabronił biesiadowania w świątyniach, zwyczaj ten przeniósł się do domów wiernych.
Wigilia (łac. czuwanie) – pierwotnie oznaczała straż nocną i oczekiwanie. W słowniku kościelnym nazywa się tak dzień poprzedzający większe święto. Dawniej w każdą wigilię obowiązywał post. Do stołu wigilijnego siadano, gdy zabłysła pierwsza gwiazda. Miała ona przypominać Gwiazdę Betlejemską prowadzącą pasterzy i magów do Betlejem.

Żłóbek w dzisiejszej postaci zawdzięczamy św. Franciszkowi.
Historia tej tradycji jest jednak znaczenie dłuższa i sięga V-tego wieku.
Aby pokłonić się Bożej Dziecinie w żłóbku, po Wieczerzy Wigilijnej udajemy się w nocy na Pasterkę – czyli Mszę św. o północy 24 grudnia.
Podczas Pasterki oraz wieczerzy wigilijnej śpiewamy kolędy o narodzeniu Pana Jezusa. Każdy z nas ma swoją ulubioną, a jest w czym wybierać polska tradycja zna ich około 500.
Pod choinką – stawianą jako znak narodzin Jezusa Chrystusa – rajskiego drzewka dla ludzkości, umieszczamy podarki dla bliskich.
Barszcz czerwony z uszkami to zupa, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale i serce. Uszka, czyli małe pierożki z grzybami, są tak małe, że można je jeść na zawody – kto zje więcej.
Pierogi to kolejna gwiazda wieczerzy wigilijnej. Czy to z kapustą i grzybami, czy z serem, każdy pieróg znika z talerza w mgnieniu oka.
Makowiec to deser, który zamyka ucztę. Zawijany w słodkie ciasto mak to prawdziwy test dla cierpliwości każdego, kto próbuje go zrobić. Ale efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Nie można zapomnieć o karpiu, który ma tyle ości, że jest prawdziwym testem dla każdego, kto próbuje go jeść. To ryba, która sprawdza, czy naprawdę zasługujesz na te świąteczne prezenty.
Wszystkie te potrawy tworzą nie tylko pyszny posiłek, ale także okazję do spędzenia czasu z rodziną, dzielenia się historiami i tworzenia wspomnień, które będą trwały przez cały następny rok.


Barszcz czerwony Sławka
na 2-litrowy słoik kiszonego barszczu: Wyszorowane dobrze buraki pokroić (dowolnie, w kostkę, paski, plastry). Do super czystego…

Barszcz na Wigilię
Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki.Na suchej patelni przypalić cebulę oraz 1 ząbek czosnku….

Czeski placek | miodownik
SKŁADNIKI NA CIASTO: SKŁADNIKI NA MASĘ: Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto (wyręcza mnie robot). Dzielę na…

Gołąbki Ewy*
ponadto: Odciśniętą kapustę wymieszać z pozostałymi składnikami. Obtaczać w bułce tartej i układać np. w formie wyłożonej…

Kapusta z grochem
na Wigilię od Mamy Weroniki Groch ugotować (15 min.). Kapustę wypłukać z soku w zimnej wodzie. Odcisnąć,…

Kluski z makiem Kazi
Mak wypłukać, namoczyć w gorącym mleku z wodą (tyle, żeby zakryło mak). Gotować ok. 20 minut mieszając,…

Kompot z suszu
Owoce moczyć przez noc. W 3- litrowym garnku wstawić wodę do gotowania. Dodać moczone przez noc i…

Makowiec
Przepis od Mamy Weroniki, ciasto krucho-drożdżowe, można zrobić rogaliki z tego samego ciasta. Nie pamiętam czy już…

Muffinki z żurawiną
Dodatki wedle uznania: Wymieszaj składniki suche w większej misce, a w drugiej mokre. Teraz dodatki – jeśli…

Pasztet Halinki
Wątróbkę ugotować osobno, bo inaczej wszystko zrobi się gorzkie! Do dużego garnka wlać olej, na rozgrzany olej…

Pierniczki na choinkę
*) można zrobić samemu mieszankę: 1 łyżka kakao (dla koloru) oraz po niecałej, małej łyżeczce cynamonu, imbiru,…

Pierogi z kapustą i grzybami
Nadzienie: Ciasto: lub Nadzienie: Grzyby myjemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Kapustę kiszoną i wymoczone grzyby…

Sernik kremowy
SKŁADNIKI NA CIASTO: MASA SEROWA: Przyda się mały wałeczek do dokładnego rozwałkowania ciasta w formie. CIASTO: Zagnieść…

Sernik z kratką
SKŁADNIKI NA CIASTO: MASA SEROWA: Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć, 1/3 do lodówki, a…

Sernik z pianą Weroniki
Bardzo kremowy sernik z pianą z przepisu od Weroniki Na ciasto przygotuj: Na pianę: Na masę serową:…

Uszka do barszczu
Ciasto: Nadzienie: przygotować ciasto jak na pierogi, lecz bardziej miękkie, pokroić w kwadraty, nakładać farsz ze zmielonych…

Zupa Grzybowa*
*) Jeszcze nie robiłam.Moczenie grzybów: 8 godzin1500 ml zupy Szklanka – pojemność 250 ml Do ugotowania zupy…

Żurawina
Żurawinę umyć, przebrać wrzucić do rondelka. Rozgnieść delikatnie owoce (inaczej będą wybuchać podczas gotowania), dodać cukier. Smażyć…