Polskie tradycje

kulinarne


na Święta Bożego Narodzenia


Wigilia Bożego Narodzenia to czas, kiedy polskie stoły uginają się pod ciężarem dwunastu potraw

Od barszczu czerwonego z uszkami, przez pierogi, aż po makowiec, każda potrawa ma swoją historię i znaczenie.

Po modlitwie i czytaniu Pisma Świętego następuje podzielenie się opłatkiem, który jest symbolem Eucharystii. Dla tych członków rodziny, którzy nie mogą być obecni przy stole pozostawiamy wolne miejsce przy stole wigilijnym – zwyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku i miał w naszej Ojczyźnie wymowę patriotyczną – dodatkowe nakrycie symbolicznie zarezerwowane było dla członka rodziny przebywającego na zesłaniu na Syberii.



Wieczerza wigilijna jest niewątpliwie echem starochrześcijańskiej tradycji wspólnego spożywania posiłku, zwanego z grecka agape, będącego symbolem braterstwa i miłości między ludźmi. Gdy w drugiej połowie IV w. Synod w Laodycei zabronił biesiadowania w świątyniach, zwyczaj ten przeniósł się do domów wiernych.

Wigilia (łac. czuwanie) – pierwotnie oznaczała straż nocną i oczekiwanie. W słowniku kościelnym nazywa się tak dzień poprzedzający większe święto. Dawniej w każdą wigilię obowiązywał post. Do stołu wigilijnego siadano, gdy zabłysła pierwsza gwiazda. Miała ona przypominać Gwiazdę Betlejemską prowadzącą pasterzy i magów do Betlejem.

pierniczki4

Żłóbek w dzisiejszej postaci zawdzięczamy św. Franciszkowi.
Historia tej tradycji jest jednak znaczenie dłuższa i sięga V-tego wieku.

Aby pokłonić się Bożej Dziecinie w żłóbku, po Wieczerzy Wigilijnej udajemy się w nocy na Pasterkę – czyli Mszę św. o północy 24 grudnia.
Podczas Pasterki oraz wieczerzy wigilijnej śpiewamy kolędy o narodzeniu Pana Jezusa. Każdy z nas ma swoją ulubioną, a jest w czym wybierać polska tradycja zna ich około 500.


Pod choinką – stawianą jako znak narodzin Jezusa Chrystusa – rajskiego drzewka dla ludzkości, umieszczamy podarki dla bliskich.

Barszcz czerwony z uszkami to zupa, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale i serce. Uszka, czyli małe pierożki z grzybami, są tak małe, że można je jeść na zawody – kto zje więcej.
Pierogi to kolejna gwiazda wieczerzy wigilijnej. Czy to z kapustą i grzybami, czy z serem, każdy pieróg znika z talerza w mgnieniu oka.

Makowiec to deser, który zamyka ucztę. Zawijany w słodkie ciasto mak to prawdziwy test dla cierpliwości każdego, kto próbuje go zrobić. Ale efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.


Nie można zapomnieć o karpiu, który ma tyle ości, że jest prawdziwym testem dla każdego, kto próbuje go jeść. To ryba, która sprawdza, czy naprawdę zasługujesz na te świąteczne prezenty.


Wszystkie te potrawy tworzą nie tylko pyszny posiłek, ale także okazję do spędzenia czasu z rodziną, dzielenia się historiami i tworzenia wspomnień, które będą trwały przez cały następny rok.

choinka

Żurawina

Żurawina

Żurawinę umyć, przebrać wrzucić do rondelka. Rozgnieść delikatnie owoce (inaczej będą wybuchać podczas gotowania), dodać cukier. Smażyć…