Chili con carne

czas: 2 godz. ilość: 4 porcje

  • mielone mięso wołowe – 400 g
  • wędzony boczek w plastrach – 100 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula – 2 szt.
  • kmin rzymski – 1 łyżki
  • przyprawa chili – 1 łyżeczka
  • papryczka chili – 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżki
  • krojone pomidory pelati – 400 g
  • olej roślinny – 6 łyżek
  • świeża kolendra – 1 garść
  • czerwona fasola z puszki – 400 g
  • czerwona papryka – 2 szt
  • sól – 1 szczypta
  • skórka starta z 1 limonki
  • śmietana 18%

Boczek pokrojony w paski podsmażamy na oleju.
Dodajemy: cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki (z nasionami – będzie ostrzejsze).

Podsmażone przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone, aż zmieni kolor i nie będzie już surowe.

Dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość, aż aromaty się połączą.

Dodajemy pomidory z odrobiną wody oraz skórkę startą z limonki i gotujemy odkryte na wolnym ogniu około godziny.

Gdy sos zredukuje się i zgęstnieje, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę. Gotujemy chwilę. Pod koniec gotowania przyprawiamy chili solą.

Pokrojone w trójkąty tortille podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C, aż staną się rumiane i chrupkie.

Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza. Podajemy z podpieczonymi tortillami, limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.

Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

Przepis inspirowany kuchnią Lidla wg Karola Okrasy.

moja wersja:

  • 1/2 kg schabu w/bk – zmielonego
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • olej do smażenia mięsa
  • sól, chili mielone – nasiona,
  • pomidory w butelce – 1/2 but.
  • puszka czerwonej fasoli

Podsmażam drobno posiekaną z pestkami papryczkę i wyciśnięty przez praskę czosnek na oliwie. Wylewam do miseczki. Na tej samej patelni: zmielone mięso przesmażam na oleju ok. 10 min. (na 8 na białej patelni).
Dodaję pomidory i chili – nasiona. Duszę ok. 55 min. Dodaję odcedzoną fasolę i sól. Duszę jeszcze chwilę.