Chleb pszenno-żytni na zakwasie

pszenno zytni
chleb pszenno-żytni

pszenno zytni

  • 350 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 550 g zakwasu
  • 50 g drożdży
  • ziarna słonecznika, pestki dyni
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki soli

Zrobić rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę letniego mleka (np. 1/4 szklanki mleka z odrobiną gorącej wody), łyżeczka cukru, dwie łyżki mąki. Kiedy rozczyn ruszy, należy wszystkie składniki wymieszać razem w dużej misce.

Wyrabiać ciasto (podsypując mąką w razie potrzeby) przez 20 minut.

Przykryć ściereczką (albo folią – lepiej rośnie) i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch wodą i posypać resztą słonecznika.

Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.


Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec w tej temp. przez 60 min. Wyjąć na kratkę do ostudzenia.