Chleb pszenno-żytni na zakwasie

- 350 g mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 550 g zakwasu
- 50 g drożdży
- ziarna słonecznika, pestki dyni
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżeczki soli
Zrobić rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę letniego mleka (np. 1/4 szklanki mleka z odrobiną gorącej wody), łyżeczka cukru, dwie łyżki mąki. Kiedy rozczyn ruszy, należy wszystkie składniki wymieszać razem w dużej misce.
Wyrabiać ciasto (podsypując mąką w razie potrzeby) przez 20 minut.
Przykryć ściereczką (albo folią – lepiej rośnie) i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch wodą i posypać resztą słonecznika.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec w tej temp. przez 60 min. Wyjąć na kratkę do ostudzenia.