Chleb z musli
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej, typ 2000
- 30 g świeżych drożdży
- 150 g musli
- 10 g masła
- 250 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- ziarno słonecznika, pestki dyni – wedle uznania
Mieszankę musli wsypać do miski i zalać 220 ml wody, pozostawić na kilka godzin. Większe owoce można pokroić.
Zrobić rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę letniego mleka (np. 1/4 szklanki mleka z odrobiną gorącej wody), łyżeczka cukru, dwie łyżki mąki.
Wyrabiać przez 15 min. podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
Przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyspanej otrębami, wierzch też można wysypać otrębami, wtedy przyjemnie chrupie.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 min. Studzić na kratce.