Chleb z musli

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej, typ 2000
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 g musli
  • 10 g masła
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarno słonecznika, pestki dyni – wedle uznania

Mieszankę musli wsypać do miski i zalać 220 ml wody, pozostawić na kilka godzin. Większe owoce można pokroić.

Zrobić rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę letniego mleka (np. 1/4 szklanki mleka z odrobiną gorącej wody), łyżeczka cukru, dwie łyżki mąki.

Wyrabiać przez 15 min. podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.

Przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyspanej otrębami, wierzch też można wysypać otrębami, wtedy przyjemnie chrupie.

Zostawić do wyrośnięcia na 30 min.


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 min.  Studzić na kratce.