CIasteczka owsiane

- 1,5 szklanki płatków owsianych /górskich /orkiszowych – zmielonych
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jaja
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
ok. 20 szt.
Warto zrobić od razu podwójną porcję.
Do miski z sypkimi składnikami wbij jaja oraz dodaj roztopione i przestudzone masło.
Całość dobrze wymieszaj przy pomocy zwykłej łyżki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze /szybciej pieką się na papierze do pieczenie, dłużej na silikonowej macie do pieczenia/.
Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia. Im cieńsze, tym bardziej chrupiące ciasteczka.
Czas pieczenia: 20 minut w 180 st. C; jeśli cienkie – ok. 15 min.