Ciasteczka sezamowe

sezamowe1
sezamowe2
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek sezamu

Wszystko razem mieszam i wstawiam do zamrażalnika w woreczku na ok. 40 min.

Wyjmuję i po chwili rozwałkowuję, a potem moi pomocnicy wycinają foremkami różne kształty.

Układamy na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze.
Wstawiam do nagrzanego do 170 st. C, na funkcji termoobieg. Piekę około 15 min – aż się ładnie przyrumienią. 

Przeważnie piekę dwie blachy – więc drugą piekę minimalnie krócej.


Świetny sposób na spędzenie trochę czasu z dzieckiem w kuchni.