Ciasteczka z czekoladą
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 140 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 150 g miękkiego masła
- jajko
- 240 g mąki*
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
DODATKI:
- posiekane orzechy włoskie
- ziarno słonecznika
- 50 g posiekanej czekolady mlecznej
Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, na końcu dodać orzechy, ziarno słonecznika itd.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Pieczenie góra-dół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Najlepiej, moim zdaniem, formować kulki o śr. ok. 3 cm, one się rozleją na boki podczas pieczenia, więc trzeba zachować odstępy.
Piec ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyjąć na kratkę do odparowania.i dzieciom nie bardzo smakują.
*) można pomieszać: 200 g pszennej i 40 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej