Ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 100-200 g czekolady deserowej lub gorzkiej (1-2 tabliczki)*
- 3/4 szklanki mąki pszennej lub żytniej
*) moja ulubiona do tego ciasta czekolada to Goplana
Ciekawym dodatkiem są posiekane orzechy. Można również wzbogacić smak malinami – po prostu wrzucić je do ciasta.
Masło i część czekolady (1 i 2/3 tabliczki) rozpuszczam w wodnej kąpieli (na indukcji na 2) mieszając.
Jajka ubijam z cukrem, dodaję mąkę i miksuję.
Powoli wlewam przestudzone masło z czekoladą.
Na koniec wrzucam posiekaną resztę czekolady (1/3 tabliczki) i delikatnie mieszam.
Wlewam do formy – wyłożonej papierem do pieczenia, lub nie – jeśli nie ma takiej konieczności.
Wstawiam do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika (góra-dół) – i piekę 45 min.
Inspiracją dla tego ciasta był dla mnie przepis pochodzący z książki Julity Bator ” Zamień chemię na jedzenie”, którą szczerze wszystkim polecam!