Ciasto czekoladowe

brownie

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 100-200 g czekolady deserowej lub gorzkiej (1-2 tabliczki)*
  • 3/4 szklanki mąki pszennej lub żytniej

*) moja ulubiona do tego ciasta czekolada to Goplana

Ciekawym dodatkiem są posiekane orzechy. Można również wzbogacić smak malinami – po prostu wrzucić je do ciasta.

Masło i część czekolady (1 i 2/3 tabliczki) rozpuszczam w wodnej kąpieli (na indukcji na 2) mieszając.


Jajka ubijam z cukrem, dodaję mąkę i miksuję.

Powoli wlewam przestudzone masło z czekoladą.

Na koniec wrzucam posiekaną resztę czekolady (1/3 tabliczki) i delikatnie mieszam.

Wlewam do formy – wyłożonej papierem do pieczenia, lub nie – jeśli nie ma takiej konieczności.

Wstawiam do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika (góra-dół) – i piekę 45 min.




Inspiracją dla tego ciasta był dla mnie przepis pochodzący z książki Julity Bator ” Zamień chemię na jedzenie”, którą szczerze wszystkim polecam!