Czeski placek | miodownik

czeski placek2

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 600 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki sody,
  • cukier puder do posypania po upieczeniu.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy (nie wanilinowy!),
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 150 g masła,
  • oraz: konfitura najlepiej lekko kwaśna, bądź powidła.

Ciasto:

Z podanych składników zagniatam ciasto (wyręcza mnie robot). Dzielę na 3 części i każdą piekę osobno (korzystam z okrągłej tortownicy).
Piekę w 180 st. C przez około 15 minut, funkcja: góra-dół.
Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy już upieczone (jeśli na patyczku przyklei się ciasto to jeszcze się nie upiekło w środku).

Masa:

1 szklankę mleka gotuję z cukrem (polecam garnek do gotowania mleka). Odstawiam do wystygnięcia.

Dodaję 3 żółtka i drugą szklankę mleka z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną. Mieszając doprowadzam do wrzenia (w garnku na mleko z gwizdkiem). Gotuję, aż zgęstnieje (chwilę to trwa). (Zmniejszam nieco moc i zdejmuję gwizdek ;)). Mieszam często. Zostawiam do ostudzenia.

Ucieram „na puch” masło (wyjęte trochę wcześniej z lodówki, lepiej jak jest miękkie), a następnie dodaję po trochu ugotowane mleko.

Ważna jest kolejność, bo inaczej masa zwarzy się.


Smaruję dolny placek konfiturą (etc.), potem masą, dociskam od góry drugim plackiem; smaruję drugą częścią masy i dociskam trzecim plackiem. 

Górę można oblać czekoladą, posypać cukrem pudrem albo co tam kto wymyśli…

Na koniec dobrze odstawić w zimne miejsce i najlepiej zaczekać z jedzeniem jakieś 24 godziny. Ciasto zmięknie, a masa stężeje.