Galareta warzywna

SKŁADNIKI:
/dla 2 osób wystarczy połowa składników/
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler naciowy – kilka gałązek
- kapusta włoska – kilka liści
- 20 cm pora – biała część uduszona na oliwie z wodą
- 4 łyżeczki przyprawy – vegeta natur
- sól – niecała łyżka
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżeczki liścia lubczyku
- 4 szklanki wody
- 1/2 kalafiora
- 1 brokuł
- żelatyna
20 minut gotować na małym ogniu pod przykryciem wszystkie składniki oprócz: kalafiora i brokułów, oraz żelatyny.
Następnie dodać: 1/2 kalafiora, 1 brokuł i gotować jeszcze 10 minut – pod przykryciem.
Przygotować żelatynę. Jeśli zajdzie potrzeba, dolać wody i dosmaczyć.
Przecedzić wywar. Rozprowadzić w nimi żelatynę – patrz opakowanie.
Warzywa pokroić wedle upodobania i porozkładać w pojemniczkach – najlepiej niedużych. Zalać wywarem z żelatyną. Jak ostygną, wstawić do lodówki. Gotowe do jedzenia, gdy stężeją.
Podajemy jak galaretę z mięsem, czyli cytryna – do pokropienia sokiem, pieprz i sól.