Galareta warzywna

IMG 0749am

SKŁADNIKI:

/dla 2 osób wystarczy połowa składników/

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler naciowy – kilka gałązek
  • kapusta włoska – kilka liści
  • 20 cm pora – biała część uduszona na oliwie z wodą
  • 4 łyżeczki przyprawy – vegeta natur
  • sól – niecała łyżka
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki liścia lubczyku
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 kalafiora
  • 1 brokuł
  • żelatyna

20 minut gotować na małym ogniu pod przykryciem wszystkie składniki oprócz: kalafiora i brokułów, oraz żelatyny.

Następnie dodać: 1/2 kalafiora, 1 brokuł i gotować jeszcze 10 minut – pod przykryciem.

Przygotować żelatynę.  Jeśli zajdzie potrzeba, dolać wody i dosmaczyć.

Przecedzić wywar. Rozprowadzić w nimi żelatynę – patrz opakowanie.

Warzywa pokroić wedle upodobania i porozkładać w pojemniczkach – najlepiej niedużych. Zalać wywarem z żelatyną. Jak ostygną, wstawić do lodówki. Gotowe do jedzenia, gdy stężeją.

Podajemy jak galaretę z mięsem, czyli cytryna – do pokropienia sokiem, pieprz i sól.