Jabłecznik Weroniki

jablecznik

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 750 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • proszek do pieczenia, mniej niż na 1 kg mąki
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu*
  • 2 całe jajka i 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • śmietana 4-5 łyżek


SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • jabłka – pokrojone, bez gniazd nasiennych, można je lekko poddusić przed rozłożeniem na cieście do pieczenia

Ciasto wyrobić, podzielić na pół, na blachę, podziurkować. Wyłożyć jabłka, cynamon, cukier waniliowy, przykryć drugą częścią ciasta.


Piec ok 1 godziny, 180 C.

*) Kiedyś nie dawałam, aż przekonałam się, że warto! Ciasto robi się kruche, im więcej smalcu tym bardziej kruche.