Karpatka

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 0,5 l mleka
  • budyń
  • cukier waniliowy
  • 200 g miękkiego masła


CIASTO:

  • szklanka wody (250 ml)
  • szklanka mąki (200 g)
  • 125 g masła /margaryny
  • 5 jajek
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (według uznania)

KREM:

Zrobić budyń, ostudzić, zmiksować z masłem.

CIASTO:

Zagotować w rondlu wodę z margaryną, wsypać mąkę, ucierać ok. 1 min. aż ciasto zrobi się gładką kulą; wystudzić, wbić jajka i utrzeć mikserem, dodać proszek.

Wysmarować blachę tłuszczem, nagrzać piekarnik do 220 st. C, podpiec ciasto 10 min., zmniejszyć temp. do 170 st. C i piec 10-15 min.

Jak wystygnie, przekroić na dwie równe części, na dolną wyłożyć krem, docisnąć lekko drugą częścią ciasta, posypać cukrem pudrem.