Karpatka
SKŁADNIKI NA KREM:
- 0,5 l mleka
- budyń
- cukier waniliowy
- 200 g miękkiego masła
CIASTO:
- szklanka wody (250 ml)
- szklanka mąki (200 g)
- 125 g masła /margaryny
- 5 jajek
- łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania (według uznania)
KREM:
Zrobić budyń, ostudzić, zmiksować z masłem.
CIASTO:
Zagotować w rondlu wodę z margaryną, wsypać mąkę, ucierać ok. 1 min. aż ciasto zrobi się gładką kulą; wystudzić, wbić jajka i utrzeć mikserem, dodać proszek.
Wysmarować blachę tłuszczem, nagrzać piekarnik do 220 st. C, podpiec ciasto 10 min., zmniejszyć temp. do 170 st. C i piec 10-15 min.
Jak wystygnie, przekroić na dwie równe części, na dolną wyłożyć krem, docisnąć lekko drugą częścią ciasta, posypać cukrem pudrem.