Łazanki Weroniki*
- kapusta kiszona 1 kg
- cebula
- olej, sól, pieprz, masło
- bułka tarta
Kapustę wypłukać z soku w zimnej wodzie, odcisnąć rękami, posiekać, zalać wodą. Gotować ok. 1 godz. bez przykrycia, do miękkości; odcedzić. Cebulę zeszklić na maśle i oleju, posolić. Wymieszać z kapustą. Można dodać Vegetę (jarzynkę), kostkę rosołową.
Makaron:
- 3 jaja
- 0,5 kg mąki
- ok. 100 ml ciepłej wody
Zarobić ciasto. Rozwałkować, pokroić na kwadraty, podsuszyć (można suszarką ;), ale taniej zostawić na jakiś czas na stolnicy wysypanej mąką ;).
Gotową kapustę połączyć z ugotowanym makaronem.
Do rondla, bądź naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i oprószonego bułką tartą. Na wierzchu położyć kawałki masła.
Do piekarnika na ok. 30 min.
*) jeszcze nie robiłam