Łazanki Weroniki*

  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula
  • olej, sól, pieprz, masło
  • bułka tarta

Kapustę wypłukać z soku w zimnej wodzie, odcisnąć rękami, posiekać, zalać wodą. Gotować ok. 1 godz. bez przykrycia, do miękkości; odcedzić. Cebulę zeszklić na maśle i oleju, posolić. Wymieszać z kapustą. Można dodać Vegetę (jarzynkę), kostkę rosołową.

Makaron:

  • 3 jaja
  • 0,5 kg mąki
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Zarobić ciasto. Rozwałkować, pokroić na kwadraty, podsuszyć (można suszarką ;), ale taniej zostawić na jakiś czas na stolnicy wysypanej mąką ;).

Gotową kapustę połączyć z ugotowanym makaronem.

Do rondla, bądź naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i oprószonego bułką tartą. Na wierzchu położyć kawałki masła.

Do piekarnika na ok. 30 min.

*) jeszcze nie robiłam