Makaron domowy

- 2 jaja
- 200 g mąki (ok. szklanki)
- troszkę wody w razie potrzeby
Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na conajmniej 30 min.
Zrobić kulkę, rozpłaszczyć np. ręką i rozwałkować w maszynce do makaronu (pozycja nr 1).
Powtórzyć wałkowanie (6-7 razy). Można skończyć na poz. 8 albo 9.
Podsypywać w razie potrzeby mąką ziemniaczaną (jeśli pszenną to „00”).
Rozwałkowane płaty odłożyć do obeschnięcia na min. 10 minut.
Pociąć w maszynce, lub zwinąć i ciąć na pasy ręczenie.
Makaron gotujemy, jeśli na indukcji pod przykryciem na czwórce – 2 min. max!
Ciasta na lasagne nie gotujemy, dodajemy wodnisty sos, a po godzinie zapiekania będzie O.K.