Makowiec

Przepis od Mamy Weroniki, ciasto krucho-drożdżowe, można zrobić rogaliki z tego samego ciasta. Nie pamiętam czy już robiłam.

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka całe
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Zrobić zaczyn. Drożdże, łyżka mąki, płaska łyżeczka cukru pudru i letnie mleko.

Wysiekać składniki na ciasto i dodać drożdże. Zagnieść. Zostawić na 20 minut, niech podrośnie. Rozwałkować. Posmarować: białkiem*, a potem: masą makową (może być coś innego: dżem, powidła, masa orzechowa), zwinąć, nakłuć.

*) wtedy ciasto po upieczeniu nie powinno się rozpadać. (Nie sprawdziłam tego jeszcze).

Masa orzechowa:

  • orzechy
  • przegotowane mleko – parę łyżek
  • cukier
  • rodzynki
  • białko – ubite


Orzechy zaparzyć mlekiem. Dodać: cukier, rodzynki, białko – wymieszać.

Mak:
Mleko (lub wodę) zagotować w garnku, do gotującego się mleka wsypać mak i gotować razem przez około 10 minut. Następnie garnek nakryć pokrywką i odstawić na kilka godzin (około 4 do 5). Odcedzić mak na sitku i odstawić do odsączenia. Odciśnięty mak zmielić 2 razy maszynką do mięsa.

Masa makowa:

  • 300 g maku już zmielonego
  • 20 g masła roztopionego
  • 2 białka
  • orzechy włoskie posiekane
  • rodzynki
  • 3 łyżki cukru
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 łyżki miodu

Zmieloną masę makową bez dodatków można przełożyć do woreczków i zamrozić.

Do miski wlać białka i ubijć na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać resztę składników masy: mak, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, masło roztopione, miód, cukier puder, startą skórkę z cytryny, aromat migdałowy – czyli wszystkie wymienione w składzie 🙂
Wszystko razem dokładnie wymieszać – jeżeli chcemy słodszą masę to można dodać więcej cukru lub miodu – masa makowa jest gotowa.

Ciasto po wyjęciu z miski przerobić kilka razy na blacie podsypanym mąką i podzielić na 2 równe części.
Każdą z części rozwałkować na prostokąt o grubości około 4 mm. Na rozwałkowane i posmarowane białkiem ciasto nałożyć masę makową i rozsmarować ją równo po cieście. Przy jednym dłuższym boku zostawić pasek około 1,5 cm bez masy makowej (ta część powinna być po zwinięciu pod spodem).

Zwinąć makowca w rulon (roladę) ściśle, końcówki boków zawijać do środka, żeby masa makowa nie wyszła podczas pieczenia. Struclę kłaść na blachę (wyłożoną papierem) tak, żeby końcówka ciasta była pod spodem .

Piec (w nagrzanym wcześniej) pierkarniku w 180 st. C, ok. 40 min.