Makowiec
Przepis od Mamy Weroniki, ciasto krucho-drożdżowe, można zrobić rogaliki z tego samego ciasta. Nie pamiętam czy już robiłam.
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 20 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jajka całe
- 4 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Zrobić zaczyn. Drożdże, łyżka mąki, płaska łyżeczka cukru pudru i letnie mleko.
Wysiekać składniki na ciasto i dodać drożdże. Zagnieść. Zostawić na 20 minut, niech podrośnie. Rozwałkować. Posmarować: białkiem*, a potem: masą makową (może być coś innego: dżem, powidła, masa orzechowa), zwinąć, nakłuć.
*) wtedy ciasto po upieczeniu nie powinno się rozpadać. (Nie sprawdziłam tego jeszcze).
Masa orzechowa:
- orzechy
- przegotowane mleko – parę łyżek
- cukier
- rodzynki
- białko – ubite
Orzechy zaparzyć mlekiem. Dodać: cukier, rodzynki, białko – wymieszać.
Mak:
Mleko (lub wodę) zagotować w garnku, do gotującego się mleka wsypać mak i gotować razem przez około 10 minut. Następnie garnek nakryć pokrywką i odstawić na kilka godzin (około 4 do 5). Odcedzić mak na sitku i odstawić do odsączenia. Odciśnięty mak zmielić 2 razy maszynką do mięsa.
Masa makowa:
- 300 g maku już zmielonego
- 20 g masła roztopionego
- 2 białka
- orzechy włoskie posiekane
- rodzynki
- 3 łyżki cukru
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 łyżki miodu
Zmieloną masę makową bez dodatków można przełożyć do woreczków i zamrozić.
Do miski wlać białka i ubijć na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać resztę składników masy: mak, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, masło roztopione, miód, cukier puder, startą skórkę z cytryny, aromat migdałowy – czyli wszystkie wymienione w składzie 🙂
Wszystko razem dokładnie wymieszać – jeżeli chcemy słodszą masę to można dodać więcej cukru lub miodu – masa makowa jest gotowa.
Ciasto po wyjęciu z miski przerobić kilka razy na blacie podsypanym mąką i podzielić na 2 równe części.
Każdą z części rozwałkować na prostokąt o grubości około 4 mm. Na rozwałkowane i posmarowane białkiem ciasto nałożyć masę makową i rozsmarować ją równo po cieście. Przy jednym dłuższym boku zostawić pasek około 1,5 cm bez masy makowej (ta część powinna być po zwinięciu pod spodem).
Zwinąć makowca w rulon (roladę) ściśle, końcówki boków zawijać do środka, żeby masa makowa nie wyszła podczas pieczenia. Struclę kłaść na blachę (wyłożoną papierem) tak, żeby końcówka ciasta była pod spodem .
Piec (w nagrzanym wcześniej) pierkarniku w 180 st. C, ok. 40 min.