Muffinki z żurawiną

- 2 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
Dodatki wedle uznania:
- żurawina
- posiekane orzechy
- czekolada
- rodzynki
- kawałki pokrojonych owoców – np. jabłek
- maliny, borówki, itp.
Wymieszaj składniki suche w większej misce, a w drugiej mokre.
Teraz dodatki – jeśli żurawina, bądź rodzynki, lepiej jeśłi schowane w cieście.
Wlej mokre składniki do suchych i krótko ale dokładnie wymieszaj.
Przełóż do foremek (3/4 wysokości foremki).
Wstaw do nagrzanego do 180 -200 st. C piekarnika i piecz ok. 20 minut.