Muffinki z żurawiną

muffinki z zurawina
  • 2 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatki wedle uznania:

  • żurawina
  • posiekane orzechy
  • czekolada
  • rodzynki
  • kawałki pokrojonych owoców – np. jabłek
  • maliny, borówki, itp.

Wymieszaj składniki suche w większej misce, a w drugiej mokre.

Teraz dodatki – jeśli żurawina, bądź rodzynki, lepiej jeśłi schowane w cieście.

Wlej mokre składniki do suchych i krótko ale dokładnie wymieszaj.

Przełóż do foremek (3/4 wysokości foremki).

Wstaw do nagrzanego do 180 -200 st. C piekarnika i piecz ok. 20 minut.