Pasztet Halinki

pasztet
Pasztet Mamy Halinki
  • mięso gulaszowe, z kurczaka, udka z indyka bez kości = 0,5 kg
  • łopatka bez kości 1 kg
  • karczek bez kości 1 kg
  • wątroba / wieprzowa i drobiowa w sumie 1,5 kg
  • surowy boczek 70 dag – 1 kg
  • olej
  • pieprz czarny i ziołowy (np. 1 op. ziołowego)
  • sól
  • cebula – dużo
  • 2 weki *
  • bułka tarta
  • 2 jaja


Wątróbkę ugotować osobno, bo inaczej wszystko zrobi się gorzkie!

Do dużego garnka wlać olej, na rozgrzany olej wrzucić boczek w pokrojony w kostki, potem mięso też w duże kostki. Obsmażyć, podlać wodą, posolić. Poddusić.

Uzupełnić garnek cebulą pokrojoną na duże kawałki.

Dusić pół dnia, lub cały.

Wystawić na noc na balkon /w zimne miejsce do ostygnięcia/.

Jak już zrobi się galareta, zmielić razem z przyprawami i bułką namoczoną w mleku/wodzie.
Jak rzadkie – dodać bułkę tartą.

Wyłożyć formę papierem do pieczenia, formę i pasztet obsypać bułką tartą.

Wstawić do ciepłego piekarnika na 1 godz., piec w 190 st. C.

*) weka po krakowsku, po lubelsku parówka, po innemu bułka paryska, a w ogóle to w przeliczeniu na bagietki – 1 weka = pół tej większej 😉