Jaki chleb
lubisz najbardziej?
żytni, orkiszowy, a może graham?
Pieczywo, ten codzienny bohater naszych stołów, który walczy z głodem jak superbohater z filmu akcji
Od starożytnego podpłomyka do nowoczesnych bagietek, pieczywo przeszło długą drogę, zdobywając serca i żołądki ludzi na całym świecie.
Niezależnie od tego, czy jest to chleb żytni pełnoziarnisty czy delikatna bułeczka grahamka, każdy kęs to podróż przez bogatą historię i kulturę pieczenia.



Biały chleb na zakwasie
Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę letniego mleka (np. 1/4 szklanki mleka z odrobiną gorącej…

Bułeczki orkiszowe
Bułeczki nie muszą być orkiszowe – mogą być pszenne lub z dodatkiem innej mąki i też są…

Bułeczki Roberta 😉
według Roberta (w nawiasie dopiski autorki): razem zagrzać; potem przełożyć do miski i rosną, czekam…a następnie, do…

Chleb z musli
Mieszankę musli wsypać do miski i zalać 220 ml wody, pozostawić na kilka godzin. Większe owoce można…

Chleb z ziarnami
Wyjdą dwa podłużne chleby. Do mąki dodać płatki, drożdże, cukier, wodę.Odstawić na 30 min. Dodać sól i…

Chleb żytni na zakwasie
SKŁADNIKI: I ETAP: II ETAP: Z tej ilości wychodzą mi dwa chlebki: 2 foremki (czarne): wys. 7…

Chlebek juliański
Czosnek umyć, obrać, rozdrobnić i utrzeć z solą.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać część mleka i 2 łyżki…

Podpłomyk albo koza
2,5 szklanki mąkiszklanka mlekaszczypta solimożna dodać makWymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli na blachę, to rozwałkowane niezbyt cienko….

Precle krakowskie
na 6 szt. precli, bądź obwarzanków: do posypania: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, świeże drożdże rozcieramy z cukrem, 3…

Proziaki
Wszystko razem wymieszać. Kawałki odrywać i rozwałkowywać na 1 cm grubości. Na rozgrzaną blachę. Piec ok 30…

Zakwas
Na zrobienie zakwasu potrzeba 4 dni. Najlepiej rozpocząć albo rano albo wieczorem. Dlaczego?Bo co 12 godzin trzeba…