Pierogi z kapustą i grzybami

Nadzienie:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • jajko
  • pieprz, sól

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

lub

  • 300 g mąki
  • 300 ml wrzątku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy/oleju

Nadzienie:

Grzyby myjemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.

Kapustę kiszoną i wymoczone grzyby osączamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Dodajemy 4 łyżki oliwy i gotujemy do miękkości.

Po ugotowaniu i ostudzeniu kapustę z grzybami osączamy z wody i mocno wyciskamy.

Cebulę kroimy drobno, smażymy na pozostałej oliwie na złoty kolor i dodajemy do farszu.

Składniki nadzienia mieszamy, przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, by nadzienie trochę zgęstniało.

Następnie dodajemy jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Z mąki, rozmąconego jajka, szczypty soli i łyżeczki miękkiego masła zagniatamy ciasto, dodając ok. 3/4 litra wody.

Rozwałkowujemy. Wyciskamy szklanką krążki ciasta, na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy duży garnek lekko posolonej wody i wrzucamy pierogi nie przerywając wrzenia. Gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Najlepiej jeśli podamy z cebulką podsmażoną na złoty kolor na oliwie.