Pierogi z kapustą i grzybami
Nadzienie:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 4 dag suszonych grzybów
- 6 łyżek oliwy
- 2 cebule
- jajko
- pieprz, sól
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
lub
- 300 g mąki
- 300 ml wrzątku
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy/oleju
Nadzienie:
Grzyby myjemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Kapustę kiszoną i wymoczone grzyby osączamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Dodajemy 4 łyżki oliwy i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu i ostudzeniu kapustę z grzybami osączamy z wody i mocno wyciskamy.
Cebulę kroimy drobno, smażymy na pozostałej oliwie na złoty kolor i dodajemy do farszu.
Składniki nadzienia mieszamy, przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, by nadzienie trochę zgęstniało.
Następnie dodajemy jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Z mąki, rozmąconego jajka, szczypty soli i łyżeczki miękkiego masła zagniatamy ciasto, dodając ok. 3/4 litra wody.
Rozwałkowujemy. Wyciskamy szklanką krążki ciasta, na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy duży garnek lekko posolonej wody i wrzucamy pierogi nie przerywając wrzenia. Gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Najlepiej jeśli podamy z cebulką podsmażoną na złoty kolor na oliwie.