Precle krakowskie

na 6 szt. precli, bądź obwarzanków:
- 550 g mąki pszennej typu 650
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 10 g drożdży
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
do posypania:
- mak
- sezam
- sól gruboziarnista
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, świeże drożdże rozcieramy z cukrem, 3 łyżkami wody i 1 łyżką mąki, odstawiamy na kilka minut, aż zacznie pracować.
Do miski wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli i nasz zaczyn.
Wyrabiamy ciasto ręcznie, albo robotem z hakiem, a gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 min.
Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12 równych części. Na jeden precel bierzemy dwa kawałki ciasta, po 70 g każdy.
Z dwóch kawałków ciasta formujemy wałki o długości 35-40 cm i średnicy około 1,5 cm, następnie układamy je równolegle obok siebie. Końce jednej strony zlepiamy i skręcamy na kształt spirali, powstały wałek mocno zlepiamy końcami ze sobą tworząc precla.
Ważne aby końce były mocno zlepione, żeby podczas sparzania się nie rozlepiły.
Uformowane precle układamy na stolnicy posypanej mąką i pozostawiamy na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
Podczas gdy precle wyrastają, w dużym garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy dwie łyżki cukru, a następnie obgotowujemy, czyli „obwarzamy” wyrośnięte precle po 30-45 sekund z jednej i drugiej strony.
Obgotowane precle wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze mokre posypujemy makiem, sezamem lub solą gruboziarnistą.
Blachę z preclami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 30 min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół /bez termoobiegu!/, a blacha na środkowej półce.