Sałatka a’la Cezar*
SKŁADNIKI:
- 800 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pozbawionych tłuszczu
MARYNATA:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 g kurkumy
- 2 g curry
- 1 ząbek czosnku posiekany, i roztarty
- sól, pieprz
- 50 ml oleju rzepakowego
- 5 g świeżego tymianku
– wymieszać w misce, ułożyć kurczaka w marynacie i przykryć folią, na 10 min. do lodówki.
Sos a’la Cezar:
- 20 g filetów anchovies, drobno posiekanych,
- 2 ząbki czosnku, posiekane i razem wymieszać, potem do miski.
Dodać:
- 1/2 cytryny
- mała łyżeczka musztardy Dijon
- 3 jaja, umyte w ciepłej wodzie lub sparzone we wrzątku
- /100 ml oleju słonecznikowego
- 80 ml białego, wytrawnego wina / – albo zmienić te dwa na majonez
można rozrzedzić winem
- 20 g natki pietruszki
- 80 g sera Grana Padano
- 2 sałaty lodowe
- 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
- sól, biały pieprz