Sałatka a’la Cezar*

SKŁADNIKI:

  • 800 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pozbawionych tłuszczu

MARYNATA:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 g kurkumy
  • 2 g curry
  • 1 ząbek czosnku posiekany, i roztarty
  • sól, pieprz
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 5 g świeżego tymianku

– wymieszać w misce, ułożyć kurczaka w marynacie i przykryć folią, na 10 min. do lodówki.

Sos a’la Cezar:

  • 20 g filetów anchovies, drobno posiekanych,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane i razem wymieszać, potem do miski.

Dodać:

  • 1/2 cytryny
  • mała łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 jaja, umyte w ciepłej wodzie lub sparzone we wrzątku
  • /100 ml oleju słonecznikowego
  • 80 ml białego, wytrawnego wina / – albo zmienić te dwa na majonez

można rozrzedzić winem

  • 20 g natki pietruszki
  • 80 g sera Grana Padano
  • 2 sałaty lodowe
  • 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • sól, biały pieprz