Sałatka z kurczakiem*

- pojedynczy filet z kurczaka
- oliwa
- papryka mielona
- mielony kminek
- suszone oregano
- sól i czarny pieprz
- 2-3 liście (np.) sałaty rzymskiej
- 7 pomidorków koktajlowych
- 1/4 średniego ogórka wężowego
- 1/2 średniej cebuli
- gałązka zielonej pietruszki
sos:
- 1/2/ łyżki sosu Tahini
- 1/2 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i czarny pieprz – szczypta
Wymieszać razem przyprawy i oliwę, natrzeć filet z kurczaka.
Ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnik, piec w 180 st. C. przez 20-25 min.
Pokroić. Ułożyć na talerzu: na wierzchu pokrojonego w plastry upieczonego fileta. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Wymieszać razem składniki na sos i polać sałatkę.
SOS TAHINI:
- 1 szklanka sezamu
- 2 – 4 łyżki oliwy extra vergine
Sezam uprażyć na złoto na patelni. Zmiksować, np. ręcznym blenderem, ok. 10 min. dodając oliwę (będzie łatwiej zmiksować i pasta będziesz bardziej płynna).
W zakręconym słoiczku można trzymać około miesiąca w lodówce.