Serek wegański Kasi

SKŁADNIKI:

  • 250 – 280 g orzechów nerkowca*
  • spora garść pomidorów suszonych
  • woda do namoczenia
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli pokrojoną z pestkami
  • ok. 3 łyżek suszonych drożdży nieaktywnych!**
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (suszonej)
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny!

Namoczyć wieczorem orzechy i suszone pomidory.
Następnego dnia odcedzić wodę.

W malakserze, bądź blenderem zmiksować na gładką masę razem z pozostałymi składnikami.

Pomidory suszone można zastąpić suszonymi z zalewy, a wtedy nie trzeba ich moczyć.

Przepis pożyczony od Kasi, gdzie są jeszcze inne super przepisy: www.smakujelepiej.blogspot.com.

*) zamiast mogą być pestki słonecznika lub inne orzechy
**) ważne, żeby były nieaktywne, żywe drożdże są niezdrowe (dodatkowe witaminy, szczególnie ważne dla wegan)