Serek wegański Kasi
SKŁADNIKI:
- 250 – 280 g orzechów nerkowca*
- spora garść pomidorów suszonych
- woda do namoczenia
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli pokrojoną z pestkami
- ok. 3 łyżek suszonych drożdży nieaktywnych!**
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (suszonej)
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 60 g oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny!
Namoczyć wieczorem orzechy i suszone pomidory.
Następnego dnia odcedzić wodę.
W malakserze, bądź blenderem zmiksować na gładką masę razem z pozostałymi składnikami.
Pomidory suszone można zastąpić suszonymi z zalewy, a wtedy nie trzeba ich moczyć.
Przepis pożyczony od Kasi, gdzie są jeszcze inne super przepisy: www.smakujelepiej.blogspot.com.
*) zamiast mogą być pestki słonecznika lub inne orzechy
**) ważne, żeby były nieaktywne, żywe drożdże są niezdrowe (dodatkowe witaminy, szczególnie ważne dla wegan)