Sernik kremowy

sernik kremowy2

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

MASA SEROWA:

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 50 g mąki
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • 1 kg twarogu
  • być może kilka łyżek mleka
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
  • tłuszcz do wysmarowania formy


Przyda się mały wałeczek do dokładnego rozwałkowania ciasta w formie.

CIASTO:

Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min.

MASA SEROWA:

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno podczas dalszego ucierania: sól, jajka, białko, mąkę i budyń. Na koniec dodać ser. Jak masa zbyt gęsta, można dodać mleko.


Blachę (formę)* wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, wyłożyć ciastem – cienko z wysokim brzegiem. Wylać masę serową, zostawić lekką górkę na środku. Posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem.

Do nagrzanego piekarnika (180 st. C) wstawić na środkową półkę i pieczenie góra-dół ok. 1 godziny.

Jeśli zacznie się przypalać od góry masa, można zmienić na pieczenie tylko dolne (piekarniki elektryczne).


Masa wyrośnie, popęka, ale po wyjęciu i ostudzeniu (w formie), ser opadnie i ładnie się zejdzie. 😉
*) mam formę 37 x 27 x 5 cm