Sernik z kratką

sernik

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 125 g margaryny lub masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 jajo

MASA SEROWA:

  • 1 kg twarogu (półtłusty)*
  • 7 jajek + jedno żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g cukru (70 g do masła + 50 g do białek)
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek

Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.

Wyjąć, 1/3 do lodówki, a resztę rozwałkować i na wysmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem (żeby równo rosło) i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 st. C – podpiec przez 15 min.

Twaróg jeśli nie z wiaderka, lub niemielony – zmielić.

Masło, 70 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem.

Dodać żółtka i ser – można po trochu, można razem.

Białka** ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami***.

Na podpieczony spód wylać masę. Pozostałe ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i wycinać paski. Paski ułożyć np w kratkę na wierzchu masy serowej.

Wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piec 1 godz.

*) kupuję w wiaderku,  nie polecam „tłustego na sernika”, bo wychodzi coś okropnego.
**) pamiętając, żeby białek było o jedno mniej niż żółtek w masie, wtedy masa serowa nie opadnie.
***) rodzynki opłukać, potem obtoczyć w mące ziemniaczanej – wtedy nie opadną w masie serowej.