Sernik z pianą Weroniki
Bardzo kremowy sernik z pianą z przepisu od Weroniki
Na ciasto przygotuj:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 5 żółtek (białka zostają do piany)
- 3 łyżki cukru
Na pianę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
Na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu (tłusty) o smaku waniliowym
- 3 całe jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Wyrobić ciasto, a następnie rozwałkować i rozłożyć na płasko w wyłożonej papierem do pieczenia blasze, podpiec ok.15 min.
Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami, budyniem i olejem. Na koniec dodać mleko. Wylać masę serową na podpieczone ciasto. Piec 40 min. w temp. 180 st. C.
W tym czasie ubić pianę z pozostałych białek, pod koniec dodać 1/2 szklanki cukru.
Po 40 min. wyjąć ciasto, rozprowadzić pianę* i piec jeszcze 10 min.
*) można posypać wiórkami kokosowymi.