Spaghetti na ostro

Spaghetti aglio, olio, peperoncino, czyli z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką (peperoni)

  • 400 g makaronu
  • szklanka oliwy (250 ml)
  • sól
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2-4 ząbki czosnku
  • żółty ser (można bez)
  • dodatkowo ulubione przyprawy: sól ziołowa, pietruszka, bazylia, imbir, itp.

Makaron ugotować al dente.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek pokrojony w plasterki, oraz oczyszczoną z ziaren i pokrojoną papryczkę.

Po 10 minutach na małym ogniu, wyjąć zrumieniony czosnek (jeśli ktoś ma kłopoty np. ze zgagą, trawieniem) i dodać odcedzony makaron.

Dobrze razem wymieszać, zostawić na chwilkę na malutkim ogniu. I można podawać. Na talerzu posypać tartym serem.