Stracciatella*

*)Jeszcze nie robiłam.

  • 50 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 budynie czekoladowe
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g czekolady (gorzka/mleczna)
  • 600 ml mleka
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Formę 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.


Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a na koniec dodaj 100 g cukru, a potem żółtka.


Wmieszaj delikatnie przesianą mąkę z 1 budyniem i kakao. Piec 30 min. Wystudź.


W 200 ml mleka rozmieszaj 2 budynie i pozostały cukier, resztę zagotuj z połamanymi kawałkami czekolady gorzkiej (100 g) i masłem. Zagotuj.

Dodaj pozostałe mleko z budyniem i gotuj mieszając do uzyskania gęstego budyniu.

Wylej na wystudzony biszkopt, przykryj folią spożywczą, odstaw do wystudzenia.

Resztę czekolady zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Śmietankę i serek ubij z cukrem pudrem na gęsty krem.

Dodaj do masy ok. 70 g statrej czekolady.

Zdejmij folię i nałóż krem, udekoruj resztą startej czekolady.