Stracciatella*
*)Jeszcze nie robiłam.
- 50 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 3 budynie czekoladowe
- 1 łyżka kakao
- 200 g czekolady (gorzka/mleczna)
- 600 ml mleka
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Formę 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a na koniec dodaj 100 g cukru, a potem żółtka.
Wmieszaj delikatnie przesianą mąkę z 1 budyniem i kakao. Piec 30 min. Wystudź.
W 200 ml mleka rozmieszaj 2 budynie i pozostały cukier, resztę zagotuj z połamanymi kawałkami czekolady gorzkiej (100 g) i masłem. Zagotuj.
Dodaj pozostałe mleko z budyniem i gotuj mieszając do uzyskania gęstego budyniu.
Wylej na wystudzony biszkopt, przykryj folią spożywczą, odstaw do wystudzenia.
Resztę czekolady zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Śmietankę i serek ubij z cukrem pudrem na gęsty krem.
Dodaj do masy ok. 70 g statrej czekolady.
Zdejmij folię i nałóż krem, udekoruj resztą startej czekolady.