Tarta jabłkowa Ślimaka

MG 1151m 1
MG 1153am

NA CIASTO:

  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1/3 – 0,5 masła (ja daję margarynę Kasię)

NA JABŁKA:

  • 10-15 jabłek
  • woda
  • cynamon
  • rodzynki – jeśli ktoś lubi

NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 11 łyżek cukru
  • płatki z migdałów do posypania

Jabłka:
Umyć. Obrać. Pokroić bądź poszatkować drobno. Smażyć z niewielką ilością wody. Pod koniec dodać 1,5 łyżeczki cynamonu i rodzynki.


Białka:
ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku z cytryny, na końcu dodać cukier i jeszcze dobrze ubić.

Składniki na ciasto wymieszać.

Wyłożyć do formy (moja jest aluminiowa i ma średnicę 28 cm).
Podpiec w nagrzanym piekarniku 180 st. C – w mojej ceramicznej ok. 15 minut góra-dół.
Na podpieczony spód wylewam masę jabłeczną.
A na to białka. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.

Piec w sumie ok. 45 minut. Na początku dałam 180 st. C, po 20 zmniejszyłam do 170 i zmieniłam na termoobieg z pieczeniem dół.
Najlepiej sprawdzać.

To moja pierwsza tarta, więc w trakcie wykroiłam kawałek i patrzyłam czy już. 😉