Tarta z truskawkami


- 1 jajko
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
Razem zagnieść.
Odstawić do lodówki w folii, albo pod przykryciem – na 30 minut.
Rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką formy. Używam aluminiowej o średnicy 28 cm.
Nakłuć ciasto widelcem. Jeśli mimo to, zacznie się wybrzuszać podczas pieczenia, nakłuć ponownie. Im wcześniej tym lepiej, bo nie popęka podczas nakłuwania.
Wstawić do nagrzanego do 225 st. C piekarnika, piec około 10-15 minut w temp. 200-225 st. C na środkowym poziomie, funkcja: góra-dół.
KREM:
400 g śmietanki 30%
400 g serka mascarpone
cukru do smaku, ok. 6 łyżek
Ubić: śmietankę, dodać cukier, dodać serek. Wszystko razem dobrze wymieszać.