Torcik dla Halinki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej /orkiszowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej (zagęstnik)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA I MASĘ:

  • 125 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru

SKŁADNIKI NA II MASĘ:

  • 400 ml śmietanki 30% schłodzonej w lodówce
  • około pół szklanki cukru pudru (według smaku)
  • można dodać śmietan-fix


SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50-100 g masła

torcikdlahalinki2
Ozdobiony bitą śmietaną i serduszkami – wykrojonymi z pierniczków na choinkę, wersja wyjazdowa – w tortownicy – w obawie, żeby się po drodze nie rozpadł.

Masło utrzeć z cukrem.
Dodać oddzielone od białek żółtka. Utrzeć.
Z białek upić pianę, dodać do masy, zmiksować.

Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać do masy miksując.


Tortownicę (26 cm średnicy) wysmarować tłuszczem.
Wylać 1/5 ciasta i w nagrzanym wcześniej do 200 st. C piekarniku, piec na środkowym poziomie około 14 minut (w moim piekarniku, warto sprawdzać podczas pierwszego pieczenia).

Wyjąć na kratkę, upiec tak samo jeszcze 2 albo 3 krążki.


(Według wskazówek upiekłam jeszcze 3 (w sumie 4), ale potem żałowałam, bo 2 pierwsze były ładne, a dwa ostatnie zbyt cienkie, połamały mi się, oczywiście posklejałam masą, oraz polewą, więc  następnym razem zrobię w sumie 3 krążki).


MASA I:


Mleko podgrzać – nie gotować, dodać czekoladę i rozpuścić w mleku cały czas mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę (wyjęte świeżo z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć mikserem) dodając cukier puder oraz mleko czekoladowe.


MASA II:

Śmietankę ubić krótko mikserem (jak za długo, jak za wysokie obroty – zrobi się masło – nie wyrzucaj, masz pyszne masło).

Dodać cukier i śmietan-fix jeśli chcemy dłużej zachować sztywną masę śmietankową.

Ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Upieczone, wystudzone krążki (szybko dosyć stygną) smarować masą raz białą, raz ciemną.


POLEWA:

Rozpuścić czekoladę z masłem. Oblać tort.